המרחב הווירטואלי שלנו מפתיע בכל פעם מחדש ולא תמיד לטובה. מדי יום נפרצים שרתים ואתרי אינטרנט רבים וחברות אבטחת מידע וסייבר עומלות בכל עת על מנת להדוף זאת ולמנוע ממידע לאבד ברחבי הרשת. בעקבות הקלות הבלתי נסבלת של חדירה למרחב הווירטואלי, החל מיולי 2018 ענקית מנועי החיפוש "גוגל" החליטה להקפיד על אתרים מאובטחים ולא להתפשר על אבטחת מידע לעסקים על מנת למנוע ככל הניתן זליגת מידע רגיש מאתרי אינטרנט לגורמים בלתי רצויים. מאז התקנת SSL הפכה לשם דבר הקפדה זאת באה לידי ביטוי בראש ובראשונה בתעדוף אתרים מאובטחים בתוצאות החיפוש וכן הצמדת הערה לגולש בכל אתר שאינו מאובטח.
כיצד מאבטחים אתר
על מנת לאבטח אתר עם חומת אש יציבה ומגינה, דבר ראשון דואגים להתקין תעודת SSL שהמשמעות שלה היא שהמידע אותו אתם מעלים לאתר ו/או מורידים ממנו מוצפן. כלומר, כל פרט שאתם כגולשים מזינים באתר, כולל שם, מייל, טלפון, מספר ת"ז, פרטים פיננסיים וכו' למעשה חשופים לעייני כל מי שינסה להגיע אליהם ותתפלאו לשמוע כמה גורמים מנסים להגיע אליהם בכל רגע נתון גם אם אינכם מפורסמים. אתר שהתקין תעודת SSL מגן על גולשיו מפני חשיפת פרטיהם על פי פרוטוקול מחמיר במיוחד.
התקנת תעודת אבטחה SSL מעניקה לאתר את התחילית HTTPS ולא HTTP כפי שהיה עד כה. ה-S למעשה מסמלת את אבטחת האתר. כמו כן, גולש אשר ימצא את האתר וייכנס אליו יקבל אישור מגוגל כי האתר מאובטח.
אילו אתרים דורשים התקנת SSL
בתחילת הדרך, גוגל הורתה רק לאתרים "רגישים" לבצע התקנת SSL. הכוונה כמובן לאתרי ממשלה, בנקים, קופות חולים, אתרי קניות וכו' אשר טומנים פרטים אישיים ביותר של גולשים וזאת בכדי לאפשר לשאר האתרים להיערך בהתאם ולדאוג להתקנת SSL לטווח הארוך יותר. עם הזמן כל אתרי האינטרנט נדרשו לבצע התקנת SSL לטובת אבטחת המידע השייך לגולשים. נכון לעכשיו (וזה יכול להשתנות בכל רגע נתון) הסנקציות שנוקטת גוגל כלפי אתרים לא מאובטחים הן בעיקר סימון שלהם כלא מאובטחים והורדה בדירוג התוצאות בגוגל לאט אבל בטוח.
כיצד מבצעים התקנת SSL
ישנן מספר דרכים לבצע התקנת SSL ואילו הן:
יצירת קשר עם החברה המאחסנת את האתר או המספקת שירותי ענן לעסקים ורכישת תעודת SSL באמצעותה. במסגרת הרכישה החברה תדאג גם להתקנה באתר. שירות זה בדרך כלל נחשב היקר יותר אבל כרוך בהתקנה מקצועית ע"י מומחים שיודעים כיצד לבצע את זה ולכם כל ההתעסקות על זה יורדת מהראש.
רכישה עצמאית של תעודת ה-SSL והתקנה באתר על ידי איש מקצוע. אפשרות שיכולה להוזיל את העלויות ברכישת התעודה אבל לא בהכרח את עלויות ההתקנה ולא בטוח שהתעודה שתרכשו במחיר הזול אכן תעמוד בתקן המחמיר ביותר, מה גם שתהליך רכישת התעודה כרוכה בהתעסקות בפרטים הכי קטנים של האתר.
רכישת SSL והתקנה עצמאית על השרת דרך ה-CPANEL. אולי האפשרות הזולה ביותר הקיימת מבין שלוש האפשרויות, אך שוב, לא בהכרח הטובה ביותר. אם יש ידע קודם כיצד מבצעים התקנות דרך פאנל הניהול על השרת ויד גיבוי עדכני של כל האתר על תכניו השונים או שהנכם מחזיקים באיש Help Desk אפשר לבצע את המשימה. אך יחד עם זאת החסרונות כאן לא מעטים, כגון: הטמעה לא נכונה על האתר שיכולה לשבש את תפקודו התקין, קריסה של השרת ולא בהכרח משנה אם זה שרתים ישראלים או מחו"ל תוך כדי התקנה, רכישה של תעודה שאיננה בתקן המחמיר ביותר, ספק בלתי אמין וכו'. בכדי לבצע התקנת SSL באופן עצמאי לחלוטין דרוש ידע מקיף בנושא ובדיקה מקיפה של ספקי תעודות SSL על מנת שלא לשלם יקר מדי על הזול מדי, גם אם יש הוראות התקנה ברשת למכביר.
אפשר בלי
התשובה היא כן, לפחות כרגע אבל עם כל הכבוד לעובדה שעיקר הנזק הוא בקידום האורגני ובאזהרת הכניסה לאתר, ייתכן מאוד שעם הזמן גוגל פחות ופחות תאנדקס אתרים שאינם מאובטחים ואתר שלא מופיע בגוגל, לצערנו, נחשב ללא קיים. אז למען הגולשים שלכם ולמען התפקוד השוטף של האתר והעסק שלכם, הקדימו לבצע התקנת SSL באתר, באמצעות חברה המספקת שירותי מחשוב לעסקים חברה מומלצת שתעשה עבורכם את הפעולה בצורה נכונה.