כיום, רשתות מחשבים הפכו לדבר שכיח הקיים כמעט בכל בית או עסק. לכן יש צורך רב יותר בשירותיו של טכנאי הרשתות אשר מתמקד בהתקנת הרשת ובתפקודה השוטף. וזאת על מנת למנוע תקלות קריטיות לתפקוד השגרתי של העסק. טכנאי רשתות (טכנאי רשת) הוא טכנאי המתעסק ברשתות מחשבים. על הטכנאי להבין בכל הצדדים של המקצוע כדי לטפל בבעיות שמתעוררות ברשת המחשבים והאינטרנט. טכנאי הרשתות חייב להיות בעל ידע וניסיון רב. עליו להכיר כיצד בנויות רשתות, איך יש לתחזק אותן, לתת מתן פתרונות לבעיות רשת העללות להופיע, לבצע הגדרות בחומות אש, ראוטרים ועוד.
ייעוץ תכנון והתקנה של רשתות מחשבים
הקמת רשתות מחשבים מאפשרת ליהנות:
- שיתוף קבצים
- שיתוף התקנים ברשת. כגון: מדפסות, סורקים, מחשבים, שרתים
- גלישה ברשת האינטרנט
- משחקים
הקמת רשתות אלחוטיות מצריכה יותר אבטחה בכדי להגן על המחשב מפני גורמים עוינים. ברשתות אלחוטיות מומלץ להשתמש בסיסמא באמצעות נתבים אלחוטיים בעלי סיסמאת התחברות. בנוסף, יש לשנות את הסיסמא מידי פעם לפעם בכדי לשפר את רמת האבטחה ולדאוג להתקין ולעדכן את תוכנת אנטי וירוס העדכנית ביותר. הקמת רשת דורשת התמחות כוללת בתחום המחשבים בנוסף להתמחות ברשתות. טכנאי רשתות המתמחה בהקמת רשתות ובתחזוקה חייב בנוסף להכיר מערכות הפעלה, מערכות אבטחה ומערכות מחשוב נוספות בארגון.
ניהול רשתות מחשבים
לאחר שהקמנו רשת משוכללת ומתקדמת, צריך לא לשכוח לתחזק את הרשת בכדי לדאוג לתקינותה של הרשת לאורך זמן. ישנם פיתוחים ועידכונים שיש לבצע באופן שוטף ברשת הקיימת. לעיתים גם משתנים הצרכים של הארגון ויש לדאוג להוספת מחשבים, שרתים ותוכנות. תחזוקת רשתות באה לתת פתרון פיקוח קבוע וניהול רשת המחשבים של הארגון תוך שדרוג החומרה, טיפול בתקלות, תחזוקה שוטפת של הרשת, פיקוח על פעילות הארגון, תפעול המערכת, התקנה, אבטחה ועוד. כל חברה וארגון שמעוניינים לשמור על מערכת המחשבים שלהם צריכים שירות של תחזוקת רשת, השירות מספק את האבטחה המקסימאלית ואת הגיבוי המתקדם ביותר לרשת המחשבים. שוק המחשבים מתחדש באופן יום יומי, מה שהיה אתמול משוכלל, מחר יהיה מיושן ותוכנות מתעדכנות באופן שוטף ומציעות פתרונות יעילים לאבטחה וניהול של רשתות מחשבים בארגונים, תחזוקת רשת חיונית לארגון לשם התחדשות וניהול נכון של רשת המחשבים.
שיתופיות
השיתופיות במשאבים הכרחית לניהול וארגון שוטף של החברה או המוסד, על מנת לתת גישה מקבילה לכלל המשתמשים בארגון. שיתופיות המחשבים וציודי הקצה (כגון: מדפסות, סורקים, וכו’) בין כל המשתמשים לרשת מידע אחת ולמקור ארגון אחד. על טכנאי הרשתות מוטלת האחריות להגדרת התקנים שיתופיים: שרתי קבצים, שרתי דואר, שרתי FTP ויתר השרתים המענקים שירותים ברשת המחשבים.
הרשאות
טכנאי הרשתות יכיר וידאג להגדיר את רמת הרשאות של המשתמשים ברשת לשירותיה השונים. טכנאי הרשתות יבדוק את רמת האבטחה ברשת במטרה למנוע כניסה של אנשים שאינם מורשים אשר יכולים לבצע שינויים כגון מחיקה של קבצים או גניבת מידע. הגדרות רמת הרשאות של המשתמשים ברשת נועדה למנוע גישה או לאפשר כניסה לכל אחד מהמשתמשים והמחשבים, לקבצים מסוימים, לפי רמת סיווג של כל משתמש.
על טכנאי הרשת מוטלת האחראיות להכיר את כל הצרכים והמשתמשים בארגון. לעיתים הרשת בארגון תהיה מחוברת לרשת האינטרנט. כאשר הרשת האירגונית תהיה מחוברת לרשת חיצונית (כגון:האינטרנט) ישנה חשיבות רבה לאבטחת הרשת מפני גורמים חיצוניים, תוך מתן אפשרות גישה לאינטרנט. דרושה תחזוקה שוטפת על מנת לאבטח את רשת בארגון מפני גורמים עוינים מבחוץ.
קריאה לטכנאי רשתות
בחירה של טכנאי רשתות לא תמיד פשוטה, מומלץ לבחור טכנאי רשת מקצועי שהינו בעל ידע נרחב בהתמודדות עם מגוון בעיות ברשת. ישנן חברות המעניקות תמיכה כגון תחזוקת רשתות, וישנם טכנאים העובדים באופן עצמאי. במקרה של תקלה ניתן להזמין טכנאי רשתות, חשוב להציג בפני הטכנאי את התקלה בצורה ברורה על מנת שיוכל לאתר את הבעיה. במידה ומדובר בשדרוג הרשת כגון הוספת מחשבים או הוספת מערכות שונות, בדקו מהי האבטחה הדרושה לרשת כגון רשת מדורית המגבילה את הגישה לקבצים מסוימים, או גישה חיצונית לרשת המחשבים דרך האינטרנט. מומלץ להכין רשימה של מידע על רשת המחשבים כגון סטטיסטיקות, היסטוריה ומערכות הקיימות ברשת כך שהטכנאי ידע למצוא את הפתרון בצורה המהירה ביותר ולשדרג את הרשת במקרה הצורך.
מילון מונחים לטכנאי רשתות
הצד הטכני של תחזוקת רשתות כולל הרבה מינוחים שחובה לדעת במקצוע זה. הנה הצצה למספר מונחים על הטכנאי רשתות מחשבים לדעת:
- תקשורת מחשבים (“תקשוב”) – שם כללי לתהליך של העברת מידע בין מחשבים. אחד המחשבים
- כרטיס הרשת – נותן לנו אפשרות להתחבר לרשת, אופן הפעולה שלו הוא פשוט מאוד, הוא מקבל מהמחשב אותות דיגיטאליים (סיביות), וממיר אותם לאותות חשמליים, ושולח אותם ברשת.
- מתג (Switch) – משמש להעברת נתונים ישירות למחשב המשתמש בהם.
- נתב (ראוטר/Router) – התקן חומרה המאפשר לשתף חיבור אינטרנט אחד בין המחשבים ברשת התקשורת. הנתב כולל בתוכו גם מתג (SWITCH) שבאמצעותו ניתן לחבר מספר מחשבים האחד לשני, לצורך בנית רשת מקומית ושיתוף משאבים בין כל המחשבים.
- כתובת IP – משמשת לזיהוי מחשבים או רכיבים אחרים ברשת העושה שימוש בפרוטוקול ה-IP ועל כן לכל רכיב מוצמדת כתובת ייחודית משלה בתוך הרשת.
- פורט (PORT) – מספר המזהה את ערוץ התקשורת הנפתח על ידי אפליקציה אחת המחברת בין שני מחשבים.
- Firewall (חומת אש) – התקן אבטחה או תוכנה אבטחה המפקחים על תעבורת הנתונים בין רשתות במטרה למנוע העברת מנות נתונים בלתי רצויות. השימוש הנפוץ הוא להגנה על רשתות מפני פריצה ווירוסים ואיומים אחרים מכיוון האינטרנט.
- TCP – פרוטוקול תקשורת הנפוץ ביותר.
לסיכום, השירותים אשר ניתן לקבל מטכנאי רשתות מחשבים הינם:
- יעוץ תכנון והתקנה של רשתות מחשבים.
- תמיכה,תחזוקה והתקנת רשתות מחשוב.
- הקמת רשת מחשבים על תשתית קיימת, התקנת רשת אלחוטית ועוד.
- התקנת מחשבים חדשים וקיימים וחיבורם לרשת מחשבים קיימת.
- שיתוף משאבים ברשת מחשבים – אינטרנט, מדפסות ותיקיות. תוך כדי מתן הרשאות שונות על פי בקשה.
- התקנת שירות שליטה מרחוק המאפשר תמיכה מרחוק במחשב אישי או קבוצת מחשבים.